keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Keppihevosten hinnoittelu

Mistä keppihevosten hinta koostuu? Miksi synttäritilaukset ja arvontahevoset eivät ole ilmaisia?

Ensiksi tietysti ajatellaan tarvikkeita.

Metri fleeceä pyöristettynä 8 euroa, ompelulanka 4 euroa, kynä ja kaavapaperi 2 euroa, harjalanka 4 euroa, korvien sisukset 7 euroa... 25 euroa. Yhteen keppihevoseen ei mene kokonaista palasta kangasta, kerää lankaa tai kynää, tietenkään. Lasketaan siis uudestaan.
Metristä fleeceä (8 e) saan tehtyä viisi heppaa 1,6 euroa, ompelulanka (4 e) riittää ehkä yhtä moneen hevoseen 0,8 euroa, kaavapaperia menee arkki 0,20 euroa, harjaan tarvitsen suurinpiirtein puolikkaan lankakerän (4 e) 2 e, korvamateriaalit (7 e) riittää karkeasti arvioiden seitsemään hevoseen, 1 euroa. Yhteensä tarvikekustannukset tähän mennessä 5,60 euroa. Tähän lisäksi silmien ja sierainten huopa, tummennostarvikkeet ja silmäpilkkumaali.

Erikoiset kankaat tietysti maksavat enemmän, enkä saa edes omalta asuinpaikkakunnaltani kankaita; joudun tilaamaan ne joko kavereiden ja sukulaisten kautta muualta Suomesta, tilaamaan ne netistä tai hakemaan satojen kilometrien päästä kaupungista. Tuo matkakin tuo minulle lisäkustannuksia.
Muutamaa harjalankaa, ompelulangat ja korvamateriaalit saan onneksi täältä.

Remembering Sunday, 2011

Miten hevosta ei sitten saa ostettua kympillä tai edes kahdella?

Kuten suurinosa varmaan on jo erinäisten tilaussivustojen ja myynti-ilmoitusten ohella huomannut, keppihevosissa maksaa tarvikkeiden lisäksi työ. Luin vasta Instagramin kommenteista, että 15 euroa keppihevosen tekopalkkaa on paljon, ja liikaa.

Mutta mietitäänpä kauanko keppihevosen tekoon kuluu aikaa. Sellaista aikaa, jonka minäkin, 22-vuotias media-assistentti seitsemän kesän tarjoilijankokemuksella, voisin käyttää palkalliseen työhön.
En toki ole hakenut päiväopiskeluideni ohella töitä, vaan teen keppihevosia. Mikäli kepparit eivät enää mene kaupaksi, menen iltaisin ja viikonloppuisin palkallisiin töihin, enkä ehdi enää ollenkaan tehdä käsitöitä. Olen onnellisessa asemassa, kun oikeasti voin valita teenkö käsitöitä vai sihteerin/tarjoilijan hommia saadakseni juustoa leivän päälle. Keppihevosten teko on minulle mieluisampaa, ja teenkin sitä yli puolet halvemmalla kuin ns. oikeita töitä.

Behind the Burlesque, 2011

Mä teen keppihevosta kuutisen tuntia. Sukkaponia 8-10 tuntia, koska neulon itse sukan ja olen toistaiseksi tosi hidas (tulen kyllä nopeammaksi, kun teen useammankin sukkaponin). Jos 15 euron tekopalkka jaettaisiin sillä kuudella työtunnilla, paljonko jäisi tuntipalkaksi? 2,5 euroa.

Ehkä olen hidas tekemään keppihevosia, tai ehkä minua ja työtäni ei keppihevospiireissä arvosteta. Jos ravintola-alalla saisin kahden ja puolen euron tuntipalkkaa, lopettaisin työt. Heti. Tiedän, että työpanokseni on huomattavasti sellaista summaa suurempi, oli kyse sitten ravintola- tai käsityöalasta.
Esimerkiksi sisko sai kesätyössä kaupan kassalla 9 euroa tuntipalkkaa. Ja tuo on tosiaan kesätyöläisen palkka, huono tuntipalkka. Siitä voi itse miettiä, onko 2,5 euroa työtunnilta riittävästi.

Cabaret, 2011

Käsityö on hidasta ja yleisesti arvostettua. Keppihevosmaailmassa käsityön arvoa ei ehkä ole vielä täysin hoksattu, koska harrastus on kuitenkin alun alkaen ollut lähtöisin lasten leikeistä. Eihän kukaan voi tienata leikkimisellä, eihän?

Tarvikkeiden ja työtuntien lisäksi haluan hevosteni hinnoissa kattaa myös postituksen. Jokaisen myynti- ja tilaustuotteen saa myös hakea koti- tai opiskelupaikkakunnaltani, jolloin postikulut vähennetään hevosen hinnasta. Asun kuitenkin melko korkealla Lapissa, eikä toistaiseksi kukaan ole ollut halukas noutamaan hevostaan täältä.

Needle in a Haystack, 2011

Kaiken tämän lisäksi hintaan vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki. Miltei kenen tahansa bisnesvainu kertoo, että mikäli hevosesta ollaan valmiita maksamaan 50 euroa, kannattaa nostaa sen hinta 50 euroon, eikä myydä 25 eurolla.
Mulle tämä tarkottaa suoraan sitä, että saan ostettua yhden hevosen myynnillä tuplasti enemmän ruokaa.

Hintojen korotus yli tietyn rajan myös hillitsee tilausten ja ostajaehdokkaiden määrää. Joillekin tämä on tervetullutta, kun ei ehditä tekemään kysynnän mukaan hevosia. Näin kävi minullekin.

-- En edelleenkään saa keppihevosista samaa palkkaa kuin saisin muista töistä. En todellakaan pystyis elämään pelkkiä käsitöitä tehden.
Mutta taloudellisesti ajateltuna mun ei kannattais tehä keppihevosia tällä hinnalla. Mulle ei jää hevosista ollenkaan voittoa, ainoastaan reippaasti alakanttiin lasketut työtunnit.

Respecting Revue, 2012

Jos et halua maksaa keppihevosesta pyydettyä hintaa, älä maksa.
Voit tehdä hevosesi aina itse. Yksikään myyjä ei kaipaa kommentteja, joissa kerrotaan hinnan olevan liian korkea. Ei yksikään.

Kuvituksena vanhoja myyntiheppoja.

10 kommenttia:

 1. Asiaa. Todella kivasti toteutettu teksti.

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän tämän oikein hyvin! Itse olen harkinnut tilausten aloittamiset mutta en oikein uskalla pyytää 20€ enempää perus hevosesta. Onko se susta liian vähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mielestä 20 euroa keppihevosesta on aina polkuhintaa.

   Poista
 3. Musta on upeeta kun joku viitsii ja uskaltaa ilmaista mielipiteitään. Arvostan! Onnea sulle:)

  VastaaPoista
 4. Hyvä teksti. Ajattelin alkuun, etten voi pyytää kolmeakymppiä (sisältäen postituskulut sekä pari varustetta) tekemästäni ponista. Mutta, minun mielestäni kolmekymppiä on oikeastaan aika minimi hinta tuosta setistä. En tee tätä rikastuakseni, mutta eihän myymisessä ole ideaa jos en saa edes käytettyjä rahoja takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Lahjoitus ja myynti on kuitenkin kaksi eri asiaa.

   Poista
 5. Luin vasta nyt, erittäin hyvä teksti. Kirjoitit niin tyhjentävästi, etten enää keksi mitä sanoa. 😂

  VastaaPoista
 6. Jep. Se että joku tulee ensimmäisenä sanomaan myyntikuvaan "hei ei sulla oo menny edes 10€ tuohon. Kuinka voit pyytää 30€ siitä " on harmillista. Omakaan tuntipalkka hevostakohden ei ole kovin kummoinen :/ pikasesti laskien parhaimmillaan alle 2€ vaikka omaksi iloksi teenkin keppihevosia on kiva saada vähän ylimääräistä työstä :D On kiva kuulla muidekin mielipiteitä tästä aiheesta :) - Mia Keppihevostalli Melody

  VastaaPoista
 7. Erittäin hyvin kirjoitettu teksti!

  VastaaPoista
 8. Ihana teksti! ihanaa että joku uskaltaa tehdä tälläisen. Ensinnäkään en ymmärrä näitä: " Ei sulla oo edes mennyt tohon 10e, Et miten kehtaat pyytää sitä ja sitä.. " MIKSI PORKKANASSA PITÄÄ TULLA KOMMENTOIMAAN JOS EI OSTA SITÄ? Voit tehdä aina kepparin itse..

  VastaaPoista